wtorek, 7 listopada 2017

Zdrowe FIT słodycze


Co robię, gdy przychodzi chęć na coś słodkiego? Jem zdrowe fit słodycze, które sama przygotowuję. Podam Wam kilka prostych przepisów na słodkości, które przygotować możemy w kilka minut a zaspokoimy nasz wilczy głód na słodycze.


1. Rafaello

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • dodatkowo: migdały do nadziewania, wiórki kokosowe do obtoczenia

Kaszę płuczemy w gorącej wodzie kilka razy. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy aż wsiąknie cały płyn (ok. 20 min).* Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. W razie potrzeby dolewamy wody. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych, słodzidło i blendujemy na gładką masę. Dodajemy drugie pół szklanki wiórków i odstawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej schłodzić w lodówce, wtedy lepiej się formuje kulki.
Dłonie zwilżamy wodą, formujemy kulki, do środka wkładamy migdał i obtoczamy w wiórkach. Przed zjedzrniem najlepiej jeszcze schłodzić w lodówce, jeśli wytrzymacie ;)
*Jeśli nie mam w domu mleka kokosowego to gotuję pół na pół z mleczkiem kokosowym. Najpierw na samej wodzie, później dodaję kilka łyżek mleczka i czekam aż kasza wsiąknie cały płyn.

2. Kulki mocy

  • pół szklanki daktyli
  • garść orzechów
  • trzy łyżki płatków migdałowych
  • Kostka ciemnej czekolady, min. 70%
  • łyżka ziaren słonecznika
  • łyżka pestek dyni
  • dwie łyżki mleczka kokosowego (opcjonalnie, jeśli konsystencja zblendowanych składników jest zbyt stała) 

Otręby mielimy wraz z płatkami migdałowymi. Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem na 10 min. Po tym czasie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Orzechy i czekoladę drobno siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy dłonią, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce i gotowe.


3. Ciasteczka owsiane

  • 2 banany
  • szklanka płatków owsianych górskich
  • garść orzechów
  • dwie łyżki rodzynek
  • łyżeczka cynamonu

Orzechy siekamy. W misce rozgniatamy banany, dodajemy płatki owsiane, orzechy, rodzynki i cynamon. Wszystko mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim łyżką ciasto i formujemy  niewielkie, płaskie ciasteczka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.



4. Ciasteczka jaglane

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 10 sztuk suszonych daktyli bez pestek
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1–2 łyżki oleju kokosowego 
  • garść orzechów lub migdałów

Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, aż do całkowitego wchłonięcia płynów. Kasza musi mieć konsystencję stałą. Jeśli boimy się, że się przypali, można pod koniec gotowania zdjąć z gazu i trzymać pod przykryciem. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok. 10 minut. Kaszę blendujemy wraz z daktylami na gładką masę, dodajemy do niej wiórki kokosowe i część posiekanych orzechów/ migdałów. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia masy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z masy formujemy kulki  a następnie spłaszczamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy orzechami lub migdałami. Pieczemy ok. 20 minut, do czasu zarumienienia się brzegów. Jemy dopiero, gdy ostygną, ponieważ po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie.

4. Batony owsiane bez pieczenia


  • szklanka płatków owsianych
  • garść posiekanych orzechów
  • 1 banan
  • dwie łyżki ziaren słonecznika
  • dwie łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka mleczka kokosowego
  • 4 kostki czekolady gorzkiej

Mleko kokosowe, masło orzechowe i czekoladę rozpuszczalny w kąpieli wodnej. Banana rozgniatamy. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników. Wkładamy do foremki, ugniatamy i wkładamy na noc do lodówki. Rano kroimy na batoniki i gotowe.





Dajcie znać, które z tych przepisów wykorzystacie :)
Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pomorzanka na Kujawach , Blogger